När det kommer till miljöpåverkan från solceller bör vi skilja på kiselsolceller och tunnfilmssolceller.
Tunnfilmssolceller kräver mindre energi vid tillverkningen och mindre resurser totalt sätt, men innehåller samtidigt i många fall sällsynta eller rent av miljöfarliga material som sällsynta jordartsmetaller och tungmetaller. Dessutom har de en lägre verkningsgrad och därmed lägre energiutbyte per ytenhet jämfört med kiselsolceller.
Kiselbaserade solceller är förvisso mer energikrävande att tillverka och kräver mer material totalt, men som baseras på ett av jordens vanligaste och ofarliga ämnen, nämligen kisel. De solpaneler som vi i första hand försöker få tag på heter Trina Solar och tillverkas i Kina sedan 1997. Detta företag ligger i topp 3 på SolarScoreCard där miljö- och hälsopåverkan bedöms av en professionell organiation i Kalifornien.
Tiden innan en solcellspanel har återbetalat den energi som går åt för att tillverka den varierar lite mellan fabrikat och modell och ligger på mellan två-fyra år. Med tanke på att livslängden på solcellerna är 30-50 år så återbetalar den sin egen energikostnad många gånger om. Garantitiden på solceller ligger på 25 år.
..ca 100 gr per kWh producerad el inom den nordiska elmarknaden
För att beskriva hur pass miljövänlig en produkt är så behöver man se till produktens hela livslängd. Den börjar med brytning av råvarorna, förädling till en färdig produkt, driften samt återvinning när produkt har gjort sitt.
Tiden innan en solcellspanel har återbetalat den energi som går åt för att tillverka den varierar lite mellan fabrikat och modell, men runt två år är inte ovanligt. Med tanke på att livslängden på solcellerna är (minst) 25 år så återbetalar den sin egen energikostnad många gånger om.
En jämförelse av koldioxidutsläpp:
Om du installerar 40 solcells paneler på ditt tak så genererar det 10.000 kWh/år och då sparar du in cirka 1.000 kg/CO2 per år!
Du kan sätta solceller på alla tak utom mot norr.
Det finns dessutom många myter att slå hål på när det gäller solceller i Sverige. Den vanligaste missuppfattningen är att man måste ha ett perfekt tak i söderläge för att tjäna på solceller. Jonas Nordströms erfarenheter visar att det ekonomiskt sett bara skiljer cirka 10 procent mellan olika hus.
– Och ett tak i östvästligt läge, med solpaneler på båda sidor, får sol både på morgonen och kvällen, när elen är som dyrast. Det tror jag är det bästa läget på lite längre sikt, säger han.
Bilden ovan visar vilken sida av huset som kommer att producera mest sol-el.
Om solcellerna är helt täckta med snö så genererar de ingen el, men panelerna är monterade med lutning, så snön halkar lätt av de blanka panelerna. Se foton nedan av ett hus på Skrindvägen i Valsätra.
Klockan 9.00 Snön smälter och glider av snabbare från taket
Klockan 11.00 Panelerna är nu helt snö fria.
Mikroproducent.
Det mest positiva med att producera sin egen el är nog att man inte behöver oroa sig så mycket för höjda elpriser.
Den el som du inte använder säljer du tillbaka till ditt elbolag.
Här är ett prisexempel på hur det fungerar när du säljer din solel:
(Prisexempel Göteborg Energi)
Göteborg Energi – spotpris + 25 öre: 55 öre/kWh
Skatteverket – skattereduktion: 60 öre/kWh
Energimyndigheten – Elcertifikat grön el: 15 öre/kWh
Vattenfall – ”Omvänd” elnätsavgift: 5 öre/kWh
Din intäkt blir 1,35 kr/kWh och du betalar cirka 1 kr/kWh för din el.
Du tjänar cirka 35 öre/kWh såld solel!
Genom att gå med i Uppsala Solenergiprojekt köper du solceller i en grupp och därför kan vi förhandla fram mycket bra grupprabatter.
Vi är inte bundna till några specifika återförsäljare utan kan söka i hela marknaden för bästa kvalité till bästa pris!
Kostnader för att byta ut din elmätare till en mätare som mäter både in- och utgående el, är nätägaren skyldig att bekosta.
Du kan nu få 30% i statligt bidrag för installation av solceller. En investering i solpaneler ger en avkastning på ca 8-10% och om du skulle sälja ditt hus så småningom så kommer du få tillbaka en stor del av investeringen. Du går alltså plus från första dagen!
Varje panel är 1 x 1.7 meter, den kan läggas både horizontellt eller vertikalt på taket. Här är ett exempel på ett hus i Sävja i Uppsala som har täckt hela taket med 29 solpaneler. Det ger dem ca 7000 kWh/år (besparing på 8000 kr/år).
JA! Du får 15 eller 50% i bidrag från staten.
Bidraget sker i form av sk Grön Rot och ger dig 14.5% på totalkostnaden av solcellsinstallationen och 50% av installationen för batteri/laddstolpe. Tidigare fanns ett solcellsbidrag som distribuerades av Länsstyrelsen, men det är borttaget nu. Skaffar du solceller genom Uppsala Solenergiprojekt så hjälper vi dig med detta!